dimarts, 29 de desembre del 2009

7 - El Montalt - Santa Mònica


Estem en dates nadalenques i, com podeu inmaginar, el fred apreta. Per això avui hem triat una ruta on el Sol juga un paper important per no quedar-nos petrificats. Farem un recorregut que ens portarà fins Santa Mònica passant per la Pedra de la Ferradura i el Turó del Montalt.

Des d’ el punt de sortida, a l’ entrada d’ Arenys de Munt, pugem per la riera travessant el poble per anar a buscar la Riera Sobirans que ens portarà fins el Santuari de la Mare de Deu de Lourdes ( tram ideal per escalfar ). Quan arribem hem de seguir uns 700 metres fins que trobem una cruilla de camins ( km 3,5 ). Triem el de la dreta on passarem per sota d’ un pont i, a aproximadament cent metres, trobem un altre bifurcació que seguirem a l’ esquerra.

Aquest camí ens portarà a la Creu de Rupit per mes de 2 km de rampes bastant dures que posaran a proba la nostra resistència. A partir de mitja pujada darrera nostre es comencen a apreciar unes vistes fantàstiques d’ una part d’ Arenys de Munt i dels turons que l’ envolten.

Arribem a la Creu de Rupit ( km 5,6 ). Aquest lloc es molt interessant ja que ens permet triar un bon grapat d’ opcions. Moltes de les rutes que fem tenen en comú el recorregut que hem fet fins ara. Podem anar a Canyamars, a la Pedra de la Ferradura i des d’ aquí al Turó del Montalt, al Corral d’ en Forn, a Llavaneres i Mataró, al Corredor ( rutes 3 i 6 ).....



Tombem a l’ esquerra pel GR-83 que va de Mataró fins el Canigó, direcció Mataró, i a aproximadament 100 metres el deixem per tornar a tombar a l’ esquerra per un camí de pujada que ens portarà fins la Pedra de la Ferradura ( km 6,6 ). Aquí ens trobem amb quatre camins dels quals dos son per fer a peu ( jo no soc capaç de fer-los pujat a la bici ), una pista a l’ esquerra de la Pedra que ens pot portar fins el Corral d’ en Forn ò la Creu de Rupit per un altre camí ( mes endavant publicaré un parell d’ itineraris amb aquesta opció ), i un altre de pujada a la dreta de la Pedra que es la que triarem per anar fins el Montalt. D’ aquí fins la part mes alta del Montalt que es pot fer amb bici hi ha uns 200-250 metres amb dues pujades fortes, però molt curtes.









  

Fins ara tot el camí ha estat de pujada i, menys una part de les rampes abans d' arribar a la Creu de Rupit on toca el Sol, la resta ha estat per zones humides, detall que no li hem donat importància ja que amb l’ esforç de pujar ni ens hem adonat.










   Ara ens trobem amb un bon tram de baixada ( alerta amb les pedres i els xaragalls ) on podrem recuperar-nos, gaudir d’ unes bones vistes del litoral que va des d’ Arenys de Mar fins Barcelona i una bona part de la serralada, fins i tot es veu la torre de Collserola i el Tibidabo, i aprofitar el Sol que ens acompanyarà pràcticament tota la baixada.

Arribem a l’ encreuament dels Suros d’ en Tapé ( km 8,3 ). Tenim dues opcions per triar i les dues son bones. Podem continuar pel mateix camí ( marcat al mapa amb color blau ) i estalviar-nos pujar pel camí de Santa Mònica ( Voltes d’ en Tintorer ) pel camí mes directe fins el Coll Pallarès per un puja-baixa ( mes baixa que puja ), o tombar a l’ esquerra per baixar fins la hípica per sobre de Llavaneres, al camí de Can Cabot, que es el que farem nosaltres.

Estem a la hípica ( km 9,8 ) i continuem baixant pel camí de Can Cabot un 200-300 metres fins que trobem un camí a la dreta amb indicador de “Santa Mònica” que agafem. Aquesta part del camí es molt maca de fer, tant pel paisatge com pel propi camí, ja que es una pujada gens dura. Anar en compte ja que a mitja pujada hi ha una bifurcació que tenim que seguir per la dreta i no deixar aquesta pista fins arribar al Coll Pallarès ( km 13 ) on ens tornem a trobar amb el GR-83.




Tombem a la dreta seguint el GR-83 direcció Canigó, camí que no deixem fins tornar a la Creu de Rupit. Aquest tram de camí, menys una pujada forteta de 150-200 metres que trobarem a uns 600 metres del Coll Pallarès, es bastant planer i podem trobar una mica de tràfic, tant de gent a peu, bicis i, molt de tant en tant, cotxes.

Arribem a la Creu de Rupit ( km 17 ). Podríem tornar pel mateix camí que a l’ anada però, con que no tenim pressa, decidim continuar pel GR-83 direcció Canigó fins el Suros d’ en Burget ( km 18,1 ), on hi ha una cruïlla de camins molt ben indicat per on es pot anar a l’ esquerra al Corredor ( rutes 3 i 6 ), pel mig es continua pel GR-83 i per la dreta s’ agafa el camí de Can Quel que ens porta fins la Casanova d’ en Pibernat enllaçant un altre cop amb el GR-83. A partir de la Casanova podem enllaçar amb les rutes 3 de tornada, la 1 i la 6.


Triem aquest últim anant en molt de compte ja que hi ha trams amb fortes baixades, fins el segon revolt molt tancat a l’ esquerra on trobem a mà dreta un camí que ja coneixem d’ altres rutes ( rutes 1, 5 i 6 ) molt divertit amb xaragalls i bots que ens portarà fins la Riera de Sobirans i el Santuari de Lourdes ( km 21 ).

Des d’ aquí baixem fins Arenys de Munt pel mateix camí de la pujada.

En total son uns 24,5 km.

Ruta del 27 de Desembre del 2.009
BTTAMUNT

Mapa de la ruta



divendres, 18 de desembre del 2009

6 - Vallgorguina pel Corredor

Arenys de Munt a mig camí de la Creu de Rupit

Aquest cop tornem a Vallgorguina per una barreja de rutes que ja hem fet anteriorment, concretament fins el Corredor fem la part inicial de la ruta “ Santuari del Corredor per la Creu de Rupit “, des d’ el Corredor farem una part nova per enllaçar mes endavant amb la ruta “ Font de la Figuerassa - Vallgorguina “. Aprofitant les comoditats que dona l’ informàtica, i per que no tingueu que estar anant d’ una ruta a un altre, aquestes dues parts les copio tal qual les vaig publicar en el seu moment ( ah, ah, ahhh !!!!!! ).



Des d’ el punt de sortida, a l’ entrada d’ Arenys de Munt, pugem per la riera travessant el poble per anar a buscar la Riera Sobirans que ens portarà fins el Santuari de la Mare de Deu de Lourdes ( tram ideal per escalfar ). Quan arribem hem de seguir uns 700 metres fins que trobem una forquilla de camins ( km 3,5 ). Triem el de la dreta on passarem per sota d’ un pont i, a aproximadament cent metres, trobem un altre bifurcació que seguirem a l’ esquerra.

Aquest camí ens portarà a la Creu de Rupit per mes de 2 km de rampes bastant dures que posaran a proba la nostra resistència. A partir de mitja pujada darrera nostre es comencen a apreciar unes vistes fantàstiques d’ una part d’ Arenys de Munt i dels turons que l’ envolten.

Arribem a la Creu de Rupit ( km 5,6 ). Aquest lloc es molt interessant ja que ens permet triar un bon grapat d’ opcions. Moltes de les rutes que fem tenen en comú el recorregut que hem fet fins ara. Podem anar a Canyamars, a la Pedra de la Ferradura i des d’ aquí al Turó del Montalt, al Corral d’ en Forn, a Llavaneres i Mataró, al Corredor.....

Tombem a la dreta per el GR-83 que va de Mataró fins el Canigó. A partir d’ aquí la pujada es mes suau i el camí fins el Corredor està molt ben senyalitzat per les fites que ens indiquen la direcció cap el Canigó i, quan arribem a l’ encreuament als Suros d’ en Burget ( km 6,7 ), deixem el GR-83 per agafar el camí de l’ esquerra, també molt ben indicat, que pràcticament ja no deixem fins el Corredor. Aquest encreuament ens permet altres opcions, com anar directament fins la Casanova de Pibernat per Can Quel ò el mateix GR-83, i des d’ aquí decidir anar a Vallgorguina ò Collsacreu.... però bé, això ja son altres rutes que ja comentarem mes endavant.

Tornant a la ruta d’ avui, gaudim del passeig i de les vistes fins el Coll del Bruc on les pendents tornen a ser una mica fortes ja fins el Santuari. Uns 500 metres abans d’ arribar al Corredor hi ha un encreuament ( km 9 ) molt ben indicat ( es el GR-92 ) on podem triar anar a l’ esquerra i pujar al Santuari ò a la dreta per anar a Vallgorguina. Podem triar les dues opcions, ja que el camí de la dreta es el que ens portarà a Vallgorguina, que es la nostra ruta d’ avui, però, ja que estem aquí, no està de més anar fins el Santuari.

Arribem al Santuari del Corredor ( km 9,5 ) des d’ on podem veure el Montseny, El Montnegre i una bona part de la serralada litoral. El lloc es magnífic, està molt ben cuidat, hi ha restaurant i es ideal per gaudir amb la familia, no necessariament amb bicicleta.











Tornem pel mateix camí fins l’ encreuament que hem comentat abans i triem la pista que ens portarà en baixada fins Vallgorguina. Ull amb les fites indicant la ruta del GR-92, ja que a aproximadament 600-700 metres passat l’ encreuament que ens ha dut fins el Corredor, a mà dreta, hi ha un desviament amb una barana de fusta que tenim que agafar, continuar tot recte fins que trobem un altre encreuament amb una barana igual que l’ anterior i, a partir d’ aquí, tombem a la dreta per deixar el GR-92 ( km 10,7 ).

Anem per una baixada molt divertida i gens complicada fins Vallgorguina, enllaçant, abans d’ arribar a Can vilar, amb l’ altre part de la ruta que ja hem fet anteriorment (“ Vallgorguina per la Font de la Figuerassa “).











Arribem a Can Vilar ( km 13,2 ), una masia habitada i molt ben cuidada, amb cavalls i terres de conreu. Continuem pel camí de l’ esquerra i no el deixem fins el proper encreuament, on tenim l’ opció d’ anar al centre de Vallgorguina ò, que es el que farem nosaltres, tombar a la dreta per tornar a la Casanova d’ en Pibernat pel Sot de Can Saleres. Aquesta part del recorregut es “ESPECTACULAR” per la seva bellesa : molt bosc, frescor, paisatge fantàstic i ,fins i tot, algun cabirol.


Al final del camí, després d’ un últim tram de mes ò menys 1 km de pujada forteta, arribem  a la Casanova d’ en Pibernat ( km 17 ), tombem a la dreta 100 metres fins una forquilla de camins i triem el de l’ esquerra, conegut com el de Can Quel.

Per aquest lloc es pot anar a la Creu de Rupit ò al Corredor, però nosaltres ens desviarem a mig camí, quan trobem un revolt molt tancat de pujada a la dreta, anirem a l’ esquerra de baixada per un camí molt divertit amb xaragalls i bots que ens portarà fins la Riera de Sobirans i el Santuari de Lourdes ( km 20,5 ).

Des d’ aquí baixem fins Arenys de Munt per el mateix camí de la pujada.

En total son uns 23 km.


Ruta del 7 de Desembre del 2.009
BTTAMUNT

 
Mapa de la ruta


dimarts, 15 de desembre del 2009

5 - Vallgorguina pel Coll de Can Poliva


El Montseny i el Montnegre des de Collsacreu

Avui anem a Vallgorguina pel Coll de Can Poliva on enllaçarem amb el GR-92 que ve del Montnegre.

Pugem per la Riera de Sobirans fins el santurari de la Mare de Deu de Lourdes. Just abans d’ arribar ens hem de desviar a la dreta, travessar la riera i pujar pel camí de Can Mora ( km 2,6 ). Ull, s’ ha d’ anar en compte ja que a aproximadament 50-80 metres d’ agafar aquest camí hem d’ empalmar amb el camí de pujada principal travessant un petit pas a la dreta obert expressament. Anem a l’ esquerra per pujar cap a Collsacreu. A partir d’ aquí hi ha uns 2 km de pujada que, sense ser d’ una gran duresa, es una mica trencacames ja que el camí es de pujada constant, sense llocs per reposar, i bastant pedregós.

Just abans d’ arribar a Collsacreu hi ha unes bones vistes d’ Arenys de Munt i els voltants.












Al final del camí trobem la carretera C-61 que travessem per entrar a l’ urbanització ( km 4,8 ). Tot just en aquest punt enllacem amb el GR-83 que va des de Mataró fins el Canigó, pugem per els carrers asfaltats fins dalt de Collsacreu travessant l’ urbanització fins que trobem la pista que ja no deixarem fins el Coll de Can Poliva ( sempre direcció Canigó ).

A partir d’ aquí ja comencem a gaudir d’ unes vistes fantàstiques d’ una bona part del Montnegre, el Montseny i el Corredor, i fins i tot hi ha algun tram que podrem veure Montserrat.












Trobem l’ encreuament del Coll Senís ( km 8 ) per on es pot anar, apart del Montnegre, a la dreta a Sant Iscle de Vallalta i a l’ esquerra a Vallgorguina. Nosaltres continuem recte, sense deixar el GR-83, per una pujada no gaire dura que ens porta fins el veïnat de Cal Paraire, on hi ha una pujada de 100-150 metres una mica forta. A partir d’ aquí el camí es bastant planer fins el Coll de Can Poliva ( km 10,4 ) on hi ha un encreuament que junta en un mateix recorregut el GR-83 i el GR-92.













Tombem a l’ esquerra pel GR-92 direcció Vallgorguina, camí que no deixem fins arribar al Collet del Xaragall ( km 12,4 ) . Anar en compte amb les senyals ja que es fàcil passar de llarg. Com orientació, el desviament està tot just al costat de l’ entrada de Can Mora. Si per equivocació ens el passem, es pot continuar per la mateixa pista fins que trobem un encreuament que agafarem a l’ esquerra i tot recte fins el final ( a la dreta porta fins Olzinelles ). Anirem a parar al centre de Vallgorguina.

Tornant a la ruta original, a partir del Collet del Xaragall, ens trobem amb una trialera molt divertida que ens porta directament a Vallgorguina. Anar en compte amb els accidents.

Arribem a Vallgorguina ( km 14,5 ) des d’ on hi ha un bon grapat d’ opcions per triar. Nosaltres farem el camí de tornada pel Sot de Can Saleres per pujar fins la Casanova d’ en Pibernat. Aquesta part de la ruta ja l’ hem fet en altres sortides, pero ens agrada tant que sempre que podem hi anem.

Travessem la carretera C-61 per anar fins el camp de futbol. Tot just abans d’ arribar el camí es bifurca. Continuem per la dreta, deixant el camp de futbol a l’ esquerra fins que trobem un altre bifurcació que agafarem a l’ esquerra, pista que ja no deixem.












Aquesta part del recorregut es “ESPECTACULAR” per la seva bellesa : molt bosc, frescor, paisatge fantàstic i ,fins i tot, algun cabirol. Al final del camí, després d’ un últim tram de mes ò menys 1 km de pujada forteta, arribem a la Casanova d’ en Pibernat ( km 17,4 ) i des d’ aquí anem a la dreta uns cent metres fins una forquilla de tres camins.















El de la dreta porta a la Font de la Figuerassa ( ja tenim una ruta publicada amb aquesta opció : “ Vallgorguina per la Font de la Figuerassa” ), el del mig ens porta a la Creu de Rupit ò al Corredor ,i el de l’ esquerra, que es el que triem, conegut com el de Can Quel, també porta fins la Creu de Rupit ò al Corredor, però nosaltres ens desviarem a mig camí, quan trobem un revolt molt tancat de pujada a la dreta, anirem a l’ esquerra de baixada per un camí molt divertit amb xaragalls i bots que ens portarà fins la Riera de Sobirans i el Santuari de Lourdes ( km 20 ).

Des d’ aquí baixem fins Arenys de Munt pel mateix camí de la pujada.

En total son uns 22,5 km

Ruta del 6 de Desembre del 2.009
BTTAMUNT



Mapa de la ruta

diumenge, 13 de desembre del 2009

4 - Sant Martí del Montnegre



Des d’ el punt de sortida, a l’ entrada d’ Arenys de Munt, agafem la carretera C-61 direcció Sant Celoni fins que trobem l’ encreuament amb la carretera BV-5111 que hi ha a la part de dalt del poble. Girem a la dreta direcció Sant Iscle de Vallalta i, quan portem mes ò menys 1,8 km per aquesta carretera ( mes ò menys 3,3 km de ruta ) tombem a l’ esquerra per el Sot d’ Oradella, un camí de sorra que hi ha tot just abans d’ arribar a un revolt tancat a la dreta. Dir-vos que tota aquesta part de la ruta es pot fer per un altre banda sense tindre que trepitjar asfalt, però en aquest cas vam optar per agafar la via mes directe. Un altre dia parlarem d’ opcions per arribar fins el Sot d’ Oradella.

Aquest camí ens porta al Pla de Carcassès ( km 7 ) per una pujada molt maca, amb molt bosc i vegetació humida i gens dura, on enllaçarem amb el GR-83 direcció Canigó ( hi ha fites per tot el camí indicant la direcció correcte ), camí que ja no deixarem pràcticament fins Sant Martí del Montnegre. A partir d’ aquí ja comencem a gaudir d’ unes vistes fantàstiques d’ una bona part del Montnegre, el Montseny i el Corredor, i fins i tot hi ha algun tram que podrem veure Montserrat.











Trobem l’ encreuament del Coll Senís ( km 7,8 ) per on es pot anar, apart del Montnegre, a la dreta a Sant Iscle de Vallalta i a l’ esquerra a Vallgorguina.

Nosaltres continuem recte, sense deixar el GR-83, per una pujada no gaire dura que ens porta fins el veïnat de Cal Paraire, on trobem una pujada de 100-150 metres una mica forta. A partir d’ aquí el camí es bastant planer fins el Coll de Can Poliva ( km 10,2 ) on hi ha un encreuament que junta en un mateix recorregut el GR-83 i el GR-92 que ve de Vallgorguina. Tombem a la dreta seguint els dos GR on, després de superar un tram amb pendent dureta i pedregosa de mes ò menys 600-700 metres, arribem a l’ encreuament de la Creu d’ en Ginestar ( km 15,2 ) en un puja-baixa molt suau que ens permet gaudir encara més de la ruta i l’ entorn que ens envolta.

Tombem a la dreta i a uns 700 metres ja trobem l’ encreuament amb un aparcament i un restaurant on girem a l’ esquerra per, 50 metres avall, arribar a Sant Martí del Montnegre ( km 16 ).












El lloc es fantàstic. Val la pena per les vistes que hi ha del Montseny, de la cara nord del Montnegre i de la sensació de tranquil.litat que es respira.

Per tornar farem el mateix camí que a l’ anada fins el Pla de Carcassès ( km 25 ), però en sentit contrari. Quan arribem a aquest punt hem de continuar pel mateix camí ( recordeu que estem al GR-83 ) fins l‘ urbanització Collsacreu, baixar fins l’ entrada principal ( km 27,4 ) i, quan arribem a la carretera C-61, travessar-la per anar per el camí que hi ha davant mateix de l’ entrada de l’ urbanització ( ull amb la cadena ).

Aquest camí ens porta fins el Santuari de Lourdes. Es molt divertit de baixar, amb xaragalls i pedres, però sense ser gaire exigent ( de baixada ).Hem d’ anar en compte de no equivocar-nos de camí. Tenir present que baixant trobarem tres revolts tancats que es bifurquen i que els tres els hem d’ agafar a la dreta.

Arribem al Santuari de Lourdes ( km 19,6 ) i tombem a la dreta per pujar 20 metres mes amunt al camí que va paral.lel a la Riera Sobirans. Recomano agafar aquest camí ja que si es baixa directament per la riera hi ha un tram llarg amb la sorra molt tova, com una platja.

Quan ja estem al camí recomanat, baixem fins al punt de sortida a Arenys de Munt.












Cal dir que si volem evitar tindre que trepitjar asfalt al començar el recorregut per anar al sot d’ Oradella, també es pot pujar fins el Pla de Carcassès fent la part final del recorregut a l’ inversa ( pujar per la Riera Sobirans fins Lourdes i agafar el camí que ens porta a Collsacreu per enllaçar amb el GR-83 ).

Tot plegat aproximadament 32 km

Ruta del 12 d' Octubre del 2.009
BTTAMUNT



Mapa de la ruta


dissabte, 12 de desembre del 2009

3 - Santuari del Corredor per la Creu de Rupit


Des d’ el punt de sortida, a l’ entrada d’ Arenys de Munt, pugem per la riera travessant el poble per anar a buscar la Riera Sobirans que ens portarà fins el Santuari de la Mare de Deu de Lourdes ( tram ideal per escalfar ). Quan arribem hem de seguir uns 700 metres fins que trobem una forquilla de camins ( km 3,5 ). Triem el de la dreta on passarem per sota d’ un pont i, a aproximadament cent metres, trobem un altre bifurcació que seguirem a l’ esquerra.

Aquest camí ens portarà a la Creu de Rupit per mes de 2 km de rampes bastant dures que posaran a proba la nostra resistència. A partir de mitja pujada darrera nostre es comencen a apreciar unes vistes fantàstiques d’ una part d’ Arenys de Munt i dels turons que l’ envolten.

Arribem a la Creu de Rupit ( km 5,6 ). Aquest lloc es molt interessant ja que ens permet triar un bon grapat d’ opcions. Moltes de les rutes que fem tenen en comú el recorregut que hem fet fins ara. Podem anar a Canyamars, a la Pedra de la Ferradura i des d’ aquí al Turó del Montalt, al Corral d’ en Forn, a Llavaneres i Mataró, al Corredor.....












Tombem a la dreta per el GR-83 que va de Mataró fins el Canigó. A partir d’ aquí la pujada es mes suau i el camí fins el Corredor està molt ben senyalitzat per les fites que ens indiquen la direcció cap el Canigó i, quan arribem a l’ encreuament als Suros d’ en Burget ( km 6,7 ), deixem el GR-83 per agafar el camí de l’ esquerra, també molt ben indicat, que pràcticament ja no deixem fins el Corredor. Aquest encreuament ens permet altres opcions, com anar directament fins la Casanova d' en Pibernat per Can Quel ò el mateix GR-83, i des d’ aqui decidir anar a Vallgorguina ò Collsacreu.... però bé, això ja son altres rutes que ja comentarem mes endavant.


Tornant a la ruta d’ avui, gaudim del passeig i de les vistes fins el Coll del Bruc on les pendents tornen a ser una mica fortes ja fins el Santuari.













Arribem al Santuari del Corredor ( km 9,5 ) des d’ on podem veure el Montseny, El Montnegre i una bona part de la serralada litoral. El lloc es magnífic, està molt ben cuidat, hi ha restaurant i es ideal per gaudir amb la familia, no necessariament amb bicicleta.











Enfilem el camí de tornada pel mateix lloc on hem arribat amb l’ avantatge de que ara es quasi tot baixada fins el Coll del Pi de Buac, on pugem pel camí de l’ esquerra uns dos-cents metres per agafar el GR-83 direcció Canigó fins la Casanova d’ en Pibernat ( km 15,5 ) i Collsacreu. Tot el camí de tornada es molt divertit i pràcticament no s’ ha de pedalar ( l’ esforç l’ hem fet a l’ anada ).


Quan trobem la carretera C-61 tombem a la dreta direcció Arenys de Munt i 70-80 metres mes endavant agafem el camí de la dreta ( ull amb la cadena ). Aquest camí ens porta fins el Santuari de Lourdes. Es molt divertit de baixar, amb xaragalls i pedres, però sense ser gaire exigent ( de baixada ).
Hem d’ anar en compte de no equivocar-nos de camí. Tenir present que baixant trobarem tres revolts tancats que es bifurquen i que els tres els hem d’ agafar a la dreta.

Arribem al Santuari de Lourdes ( km 19,6 ) i tombem a la dreta per pujar 20 metres mes amunt al camí que va paral.lel a la Riera Sobirans. Recomano agafar aquest camí ja que si es baixa directament per la riera hi ha un tram llarg amb la sorra molt tova, com una platja.

Quan ja estem al camí recomanat, baixem fins Arenys de Munt pel mateix camí de la pujada.

En total son uns 22-23 km.

Ruta del 5 i el 12 de Setembre del 2009
BTTAMUNT

Mapa de la ruta